Znakovi sigurnosti su znakovi s općom porukom o sigurnosti u kombinaciji boje i geometrijskog oblika koji uz dodatni grafički simbol ili tekst nose posebnu poruku o sigurnosti. Znakovi se odnose na određeni objekt, djelatnost ili stanje, i daju informaciju ili uputu o osiguranju sigurnosti i zdravlja pri radu. Znak može biti natpis, boja, svjetlosni znak, zvučni signal, govorna komunikacija ili komunikacija rukama.

Prema Zakonu o zaštiti na radu dužni ste obilježiti svoje prostore znakovima sigurnosti. Poslodavac mora osigurati postavljanje sigurnosnih znakova na mjestima na kojima radnici ne mogu izbjeći rizike, jer ih poslodavac nije mogao otkloniti ili dovoljno smanjiti osnovnim pravilima zaštite na radu ili odgovarajućom organizacijom rada. Postavljaju se za označavanje sa svrhom brzog i lakog usmjeravanja pozornosti na predmet i situaciju koja bi mogla prouzročiti određenu opasnost. Pri postavljanju sigurnosnih znakova poslodavac mora uzeti u obzir procjenu opasnosti pri određenim poslovima i u određenom okolišu, te osigurati, da su sigurnosni znakovi stalno na zahtijevanom mjestu. Time, osim što ćete zadovoljiti zakonske propise, podići ćete i razinu sigurnosti kako za svoje zaposlenike, tako i za posjetitelje prostora vaših pogona.

Znakove sigurnosti u našem proizvodnom i prodajnom asortimanu čine znakovi zabrane, znakovi obveze, znakovi opasnosti, znakovi informacija, opće informacije, znakovi sigurnosti zaštite od požara i vatrogastvu, znakovi pušenja, označavanje cjevovoda, znakovi sigurnosti za dizalice, označavanje benzinskih postaja, naljepnice sigurnosti, električna struja, ovjesne kartice, upute za siguran rad, označavanje kemikalija, listice opasnosti, označavanje vozila, označavanje različitih opasnosti, oznake pristupačnosti za invalide.

Oblikovanje znakova cjelovit je vizualni sustav u kojem je određen redoslijed opažanja pojedinih elemenata: geometrijski oblik, boja, piktogram i prateći tekst, kako je prikazano u tablici. Dimenzije se razlikuju ovisno o namjeni znaka i udaljenosti promatranja.

Znakove sigurnosti izrađujemo prema Pravilniku o sigurnosnim znakovima (NN 29/05.) te HRN-u 7010, tako da u potpunosti zadovoljavaju zahtjeve Europske unije.

Većina znakova radi se tehnikom sitotiska, dok se u slučaju manje naklade nestandardnih znakova koristi digitalni tisak, ponajprije zbog brzine izrade i smanjenja cijene.

Standardni materijali izrade znakova sigurnosti su:

  • P – PVC plastika 1 mm
  • F – samoljepiva PVC folija
  • RF – reflektirajuća samoljepiva PVC folija
  • K – karton
  • A-lim – aluminijski lim

Materijali su otporni na vremenske utjecaje a osim u standardnim dimenzijama i materijalima znakovi se mogu izraditi prema Vašim potrebama.

 

Boja sigurnostiGeometrijski oblikKontrastna bojaBoja grafičkog simbola ili tekstaZnačenje ili svrhaPrimjeri primjene
CrvenoBIJELACRNAZabranaZnakovi zabrane
BIJELABIJELAZaštita od požaraZnakovi zaustavljanja
ŽutoCRNACRNAOprez! Moguća opasnostIsključivanje u slučaju opasnosti
ZelenoBIJELABIJELABez opasnosti

Obavijest

Prva pomoć

Označavanje u zaštiti od požara, vatrogasna oprema
PlavoBIJELABIJELANaredba

Obaveza

Upozorenja na opasnost (vatra, eksplozija, zračenje, kemijsko djelovanje itd.)
BIJELABIJELAUpozorenje na prepreke, opasne prijelaze